Soirée Proust (UDSOLGT)

Ouverture de la "saison Proust" 2021-22 au Danemark
Litteratur / Konference
D. 2. september, kl. 16
Ambassade de France / Det Thottske Palæ ; Kongens Nytorv 4 ; 1050 KBH K

Som optakt til en række mindehøjtideligheder til ære for Marcel Proust, som vil blive afholdt i løbet af de sidste måneder af 2021 og hele 2022, organiserer Det Franske Institut en konference om forfatteren bag På sporet af den tabte tid i samarbejde med forlaget Multivers

Torsdag d. 2. september kl. 16 på Den Franske Ambassade

Dette arrangement, som markerer starten på Proustfejringen 2021-22 i Danmark, bliver blandt andet anledningen til at præsentere teksten Les soixante-quinze feuillets, ”De 75 blade”, og dens utrolige historie, for de danske læsere. 
Teksten blev udgivet i Frankrig d. 1. april i år (af forlaget Gallimard), altså 150 år efter forfatterens fødsel, i en udgave, som er udarbejdet af den franske forsker Nathalie Mauriac Dyer. Udgivelsen af denne hidtil uudgivne tekst har været årets vigtigste litterære begivenhed.

Nathalie Mauriac Dyer kommer og fortæller (på fransk) om denne « litterære ufos » tilblivelse og lange genvordigheder, hvorefter Christine Marstrand vil fortælle (på dansk) om oversættelsen til dansk, samt om den rolle, som kunst og særligt musik har i Prousts værk De to foredrag vil blive efterfulgt af et musikalsk indslag med fortolkninger af musikstykker af de to komponister César Franck og Reynaldo Hahn, som begge var Marcel Prousts samtidige.

Les soixante-quinze feuillets genopdukken i 2018 ved forlæggeren Bernard de Fallois’ død og efter over et halvt århundredes forgæves søgen var som et tordenslag. Disse blade, som blev skrevet i 1908 mellem årets første måneder og efteråret, udgør fundamentet til På sporet af den tabte tid. Proust havde opbevaret dem omhyggeligt, ligesom størstedelen af sine manuskripter, og var vendt tilbage til dem helt op til mindst 1912.

Proust-specialisten Nathalie Mauriac Dyer har en ph.d.-grad fra Sorbonne Universitetet. Siden 2010 har hun haft ansvaret for Proust-holdet på ITEM (Institut des textes et manuscrits modernes, CNRS-ENS) og hun er redaktør på det proustianske nyhedsbrev, Bulletin d’informations proustiennes (Éd. Rue d’Ulm).
Desuden er Nathalie Mauriac Dyer oldebarn til doktor Robert Proust, Marcel Prousts bror, og forfatteren François Mauriacs barnebarn.

Christine Marstrand er musikolog og kunsthistoriker og har studeret ved musikkonservatoriet i Paris og på Det Kongelige danske musikkonservatorium. Hun har skrevet et værk om kunst og musik i Marcel Prousts værker ha raf den grund deltaget i udfærdigelsen af den danske udgave af "De 75 blade" (som forventes at blive udgivet til foråret 2022).

Gratis adgang, men tilmelding påkrævet: UDSOLGT !
Begrænset antal pladser!

NB: Foto-ID og coronapas bedes fremvist ved indgangen.

Crédit photo © Getty Images