Den 8. juni åbnede Kunsthal Aarhus dørene til "Rhizome - Network without Central Point", en gruppeudstilling, der præsenterer 40 serier af værker skabt af 11 unge danske og internationale kunstnere, enten skabt specifikt til udstillingen eller vist for første gang i Danmark. Udstillingen strækker sig over Kunsthal Aarhus' fire gallerier, deres café, trapperne og udendørsarealerne.
De elleve kunstnere arbejder med tegninger, malerier, tryk, fotografier, skulpturer, objekter, stedsspecifikke installationer, videoer, performances og tekstværker. Udstillingen giver således et bredt overblik over forskellige kunstneriske udtryksformer fra hele verden.
Ved denne lejlighed støtter Det Franske Institut i Danmark arbejdet med kunstneren Eugénie Didier, som i øjeblikket går på 4. år på skolen Beaux-Arts de Paris, i atelieret hos Tim Eitel. Gennem sine malerier søger hun at fremhæve intime scener, der skildrer enkeltpersoner i deres personlige miljø, hvad enten det er med familie, venner eller i deres daglige liv. Hendes mål er at opdage den universalitet, der ligger bag disse almindelige motiver. Endelig spiller fotografiet en central rolle i hendes arbejde og fungerer som udgangspunkt for alle hendes malerier. Hun bruger præciss indramninger til at fortælle en historie, samtidig med at hun giver ledetråde til det, der ligger uden for feltet. Ved at lege med perspektiv og vinkler søger hun at skabe en realistisk atmosfære, som engagerer beskueren.
ET NETVÆRK UDEN HIERARKI
I botanikken er et "rhizom" en horisontalt voksende underjordisk stamme, der lagrer næringsstoffer og kan producere både rødder og skud. Gilles Deleuze og Félix Guattari brugte dette udtryk i »Mille Plateaux« (1987) til at beskrive en måde at formidle viden på uden hierarki, hvor der lægges vægt på organisk forbindelse og decentralisering. Udstillingens titel henviser til denne idé.
Uden et specifikt tema sætter udstillingen spørgsmålstegn ved behovet for et forudbestemt fokus og inviterer kuratorer, kunstnere og publikum til i fællesskab at finde, skabe og præsentere fælles temaer. Dette eksperimentelle format har til formål at fremme et fællesskab baseret på uafhængighed og samarbejde. Værker, uanset om de er ens eller forskellige, deler en fælles reference inden for det samme rhizom.