Artikle

Her er vinderne af FINA-prisen 2025!

De franske institutter i Danmark, Estland, Finland, Norge og Sverige har fundet vinderne af dette års “Franske Instituts Nordiske Pris 2025” med temaet: havene. 

Hvert år siden 2020 har de franske institutter i Danmark, Estland, Finland, Norge og Sverige sammen uddelt en pris til unge nordiske forskere. Det Franske Instituts Nordiske Pris (FINA) har til formål at fremme det videnskabelige samarbejde med fokus på ét interesseområde udvalgt i fællesskab af de fem nordiske lande og Frankrig. I år er det valgte tema: havene. 

Denne udgave af FINA-prisen får en ny dimension, da dette års vindere får den helt unikke mulighed for at deltage i kongressen “One Ocean Science”, der finder sted i Nice fra den 3. til den 6. juni 2025 i forbindelse med en international begivenhed, nemlig FN’s tredje havkonference (UNOC3). Derudover får de mulighed for at møde de lokale aktører inden for havvidenskab, hvilket vil give dem mulighed for at indlede samarbejder med franske universiteter og laboratorier. 

Vi er glade for at kunne præsentere jer for årets 4 vindere:

  • Janina Pykäri er ph.d.-studerende i marinbiologi ved Helsinki Universitet. Hun undersøger, hvordan lavvandede kystnære økosystemer, der ofte er påvirkede af menneskelige aktiviteter, bidrager til at afbøde klimaforandringerne gennem kulstoflagring. I sin kommende publikation sætter hun spørgsmålstegn ved forestillingen om, at vegetation er det vigtigste kulstoflager, ved at vise, at hvirvelløse dyr og endda havbunde uden vegetation også kan lagre store mængder kulstof. Hendes mål er at omsætte disse resultater til politiske anbefalinger for bedre beskyttelse af disse vigtige kystområder. 

  • Nathalie Rosenberg Bach er ph.d.-studerende på Aarhus Universitet i Danmark. Hendes ph.d.-afhandling omhandler biodiversitet og sammenhæng i danske marine habitater. Hendes forskning fokuserer på udviklingen af avancerede modelleringsværktøjer, herunder artsfordelingsmodeller og multiagentmodeller, til at understøtte datadrevet beslutningstagning inden for havplanlægning og miljøkonsekvensvurdering. Hendes arbejde bidrager direkte til projektet “Havsamarbejdet” i Østjylland - en tværregional temagruppe - ved at give et indblik i de potentielle virkninger af etableringen af marinbeskyttede områder. 

  • Niels Krabbe er postdoktor i international ret ved Göteborgs Universitet i Sverige. Han har stor interesse for havforvaltning og regulering af biodiversitet, klima og naturressourcer inden for havret og international miljøret. Som vicedirektør for afdelingen for international ret, menneskerettigheder og traktater i det svenske udenrigsministerium deltog han i de afsluttende forhandlinger om FN's nye havaftale (BBNJ) og var medformand for EU’s arbejdsgruppe om havret (COMAR). 

  • Sejal Pramlall er ph.d.-studerende i marinoptik ved Universitetet i Bergen i Norge. Hendes arbejde har til formål at udvikle værktøjer til bedre overvågning af marine økosystemer, som i dag er under stigende pres fra klimaforandringer og menneskelige aktiviteter. Ved at forbedre fjernmåling af vandkvalitetsparametre gennem innovativ brug af satellitteknologi bidrager hendes forskning til bæredygtig forvaltning af havene og til bevaringsforanstaltninger baseret på pålidelig data, især i Europa og Arktis.

Vi ønsker alle vores vindere stort tillykke og venter spændt på at se resultaterne af dette års fransk-nordiske samarbejde! 

 

.