Når tekstildesign og arkitektur møder nye teknologier og materialer
På denne konference vil Aurélie Mosse og Martin Tamke reflektere over 6 års fransk-dansk samarbejde mellem forskningsgruppen Soft Matters fra Ensadlab -Ecole des Arts Décoratifs (Paris) og Center for IT & Arkitektur, Det Kongelige Danske Akademi (København). Fra symposiet Light space: textile illumination til projekterne Imprimer la lumière, ImpressioVivo og Eco-Metabolistic Modelling for Architectural Design vil der være lejlighed til at diskutere, hvordan biofabrikerede og levende materialer kan bidrage til en mere bæredygtig praksis inden for arkitektur og design.
Aurélie Mosse er designer, forsker og professor og medleder af forskningsgruppen Soft Matters i Ensadlab - det banebrydende franske kunst- og designledede forskningslaboratorium på Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs. Hendes forskningspraksis befinder sig i skæringspunktet mellem tekstildesign, arkitektur og nye materialer og teknologier, hvor hun i øjeblikket undersøger, hvordan aktive og levende materialer kan give mere modstandsdygtige og poetiske perspektiver på beboelse.
Hendes tilgang er praksisbaseret og placerer altid skabelse i centrum af forskningsprocessen. I 2015 var hun med til at grundlægge Soft Matters, som spillede en afgørende rolle i fremkomsten af fransk forskning i tekstil- og modedesign. I 2022 fik hun den første JCJC-bevilling fra det franske forskningsagentur nogensinde til en kunst- og designskole med projektet ImpressioVivo, der er dedikeret til 3D-printning af biomaterialer informeret af biocalcifying og bioluminescerende bakterier i en cirkulær designkontekst. Hun er også medstifter af det EU-finansierede MSCA-doktorand netværk SOFTWEAR med fokus på bløde aktuatorer til wearables og exoskeleton og blev udnævnt til associeret medlem af Matters of Activity Cluster (MoA) på Humboldt Universitet i 2019. Hun er også forfatter til "L'Accent fantôme et autres impressions séfarades", et essay, der reflekterer over, hvad der er på spil i forhold til hukommelse og transmission gennem hendes designarbejde.
Martin Tamke er lektor ved Center for Informationsteknologi og Arkitektur (CITA) i København. Han forfølger en designledet forskning i grænsefladen og implikationerne af computerdesign og dets materialisering. Han kom til det nyoprettede forskningscenter CITA i 2006 og formede dets designbaserede forskningspraksis med et stærkt tværfagligt fokus i projekter som "DuraARK" eller det internationale Marie Curie ITN-netværk Innochain.
Hans seneste forskning fokuserer på beregningsstrategier og teknologier til omdannelse af byggebranchen til bæredygtige og cirkulære praksisser baseret på biomaterialer. I 2019 blev Martin udnævnt til generalreporter for det videnskabelige spor på UIA2023 Copenhagen World Congress of Architects og i 2022 til gæsteprofessor ved University Stuttgart i Cluster of Excellence: IntCDC Integrative Computational Design and Construction for Architecture. I øjeblikket er han gæsteprofessor ved Polytechnical University of Milano og involveret i det dansk finansierede forskningsprojekt Predicting Response, EU-projekterne Exskallerate, ERC-projektet "Eco-Metabolistic Modelling for Architectural Design" og flere industrielle samarbejder.
- Konferencen vil blive afholdt på engelsk
- Dette arrangement er arrangeret af det Franske Institut i Danmark i samarbejde med KU Fashion Department.