Article

FRANSKE FORSKERE I DANMARK #10 - Clarisse Chiche-Lapierre

Møde med Clarisse Chiche-Lapierre, forskningsassistent på Aalborg Universitet

Clarisse Chiche-Lapierre påbegyndte sine videregående studier i Frankrig, og afsluttede dem med en master i biokemi og krystallografi fra McGill Universitetet i Canada. I forbindelse med denne uddannelse var hun i praktik på Pasteur Instituttet.

I starten af 2020 rejste hun til Danmark for at deltage i forskellige projekter inden for bioteknologi på Aalborg Universitet. Kort efter indtraf covid-19 epidemien. Da Clarisse ønskede at bidrage til kampen mod denne virus, blev hun ansat i Mads Albertsens laboratorie for genomforskning, hvor de sekventerer arvemateriale fra coronavirus i de corona-prøver, som de får tilsendt fra Statens Serums Institut. Målet for forskerholdet, som tæller 12 personer (cirka 20 under epidemiens højdepunkter), er at spore varianter i realtid og undersøge, hvorledes disse overføres, blandt andet for at bidrage med information til den danske regerings overvejelser i forbindelse med nedlukningen.

Holdet analyserer mellem 5 000 og 10 000 prøver om ugen. Ikke mindre end 100.000 identificerede gensekvenser har således beriget GISAID (« Global initiative on sharing all influenza data » - en database med gensekvenser af vira til deling for det videnskabelige samfund), og har gjort det muligt at samle enorme mængder af information om virussen.

Det daglige arbejde med sekventering er ganske vist meget rutinepræget, men der har været fokus på at optimere opgaverne for at reducere sekventeringstiden, samtidig med at den høje pålidelighed bevares. En publikation om arbejdet er under forberedelse.

 

Rencontre avec Clarisse Chiche-Lapierre

 

.