Projection

Jean-Paul Belmondo - hyldestserie i Cinemateket

02.02-15.03.2022

I september 2021 døde en af fransk films store helte, skuespilleren Jean-Paul Belmondo. Vi hylder charmøren, stilikonet og actionhelten.

Se listen over film her

Belmondo slog for alvor igennem internationalt som rastløs gangsterspire (med en Gauloise hængende i flaben) i Godards 'Åndeløs'. Han blev ikonet på den franske nybølge i 1960'erne, hvor han medvirkede i film af bl.a. Claude Chabrol, François Truffaut, Jean-Pierre Melville og Jean-Luc Godard. I 1964 erklærede Time Magazine sågar, at Belmondo var ansigtet på det moderne Frankrig.

Den karismatiske skuespiller, der som helt ung imponerede i bokseringen, valgte senere i sin karriere at spille med i mere mainstreamorienterede film, og han etablerede sig senere som en af fransk films største stjerner inden for action- og komediegenren. Belmondo havde en kølig attitude og et glimt i øjet og udførte ofte sine egne stunts. Han foretrak i karrieren en vekslen mellem kunstneriske film og action-succeser og producerede flere af filmene selv. Som han sagde: 'Det er som livet – den ene dag griner du, den anden græder du’.

Selv om Hollywood hev i ham adskillige gange, foretrak skuespilleren at blive i hjemlandet. Han havde ikke lyst til at lære at tale engelsk og sætte sit image over styr.

Jean-Paul Belmondo blev tildelt en César – ofte kaldet en fransk Oscar-statuette – i 1989 for bedste mandlige hovedrolle i filmen 'Itinéraire d'un enfant gâté' - og blandt flere ærespriser modtog han én i Cannes i 2011.

Ved hans død kaldte den franske præsident Emmanuel Macron ham en nationalhelt.

Cinemateket hylder i samarbejde med Institut Francais skuespilleren med det kække smil - og hans betydning for fransk kultur – med 7 veloplagte titler, der både indeholder nybølge, film noir, action og humanisme.

.